Αρχική / Κεντρική / Καλοπούλα

Καλοπούλα

Συνεχίζοντας την ανηφορική μας διαδρομή στον Υμηττό, φτάνουμε  στην περιοχή της Καλοπούλας που απέχει 600 περίπου μέτρα από τη Μονή Καισαριανής. Εκεί μπορείτε να ξεδιψάσετε από μια αρχαιότατη πηγή που ευνοούσε τη γονιμότητα («Κυλλού Πήρα»), αλλά θα βρείτε και ένα όμορφο δημοτικό ξύλινο περίπτερο μέσα στο δάσος για να ξεκουραστείτε να πιείτε καφέ ή να φάτε.

Επισκεπτόμενος κανείς το αναψυκτήριο της «Kαλοπούλας» απολαμβάνει τις μυρωδιές μιας αγνής ακόμα φύσης και την ανεπανάληπτη ομορφιά του αισθητικού δάσους του Yμηττού.

Ιερό της Αφροδίτης υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο χώρο της σημερινής Καλοπούλας. Το ιερό αυτό συνδέεται με την πηγή «Κύλλου Πήρα», η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, διευκόλυνε τις έγκυες γυναίκες και προκαλούσε τεκνογονία στις στείρες. Αναφορικά με την ονομασία της Καλοπούλα, Καλία, Κυλεία, Κύλλου Πήρα, υπάρχουν διάφορες εκδοχές.
Η λέξη «πήρα» σημαίνει σακούλι, βαλάντιο, ενώ η λέξη «κυλλός» σημαίνει χωλός. Επομένως, η ονομασία «Κύλλου Πήρα» σημαίνει το σακούλι (βαλάντιο) του χωλού. Ο μύθος και στην περίπτωση αυτή μας παρέχει μια ερμηνεία. Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτόν ο θεός Ήφαιστος ερωτεύθηκε τη θεά Αθηνά και την επιθύμησε σφόδρα αυτή, όμως, αρνήθηκε τον έρωτά του και στην επιμονή του θύμωσε και τον τραυμάτισε με το δόρυ στο πόδι. Έτσι, ο Ήφαιστος παρέμεινε χωλός, κουτσοπόδαρος. Εκτός, όμως, από το μύθο, η παράξενη ονομασία παραπέμπει και στους κυνηγούς της εποχής με τραύματα στα πόδια, προερχόμενα από δαγκώματα ή χτυπήματα ζώων.